De vele kassen met hun opvallende witte kleur zijn ook via Google Maps goed te zien.

Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht beter dan donkere kleuren. Het dragen van kleding met een lichte kleur is in de zomer prettiger dan bijvoorbeeld een donker T-shirt. Rond de stad Almería in Spanje maken ze al jaren op grote schaal gebruik van deze techniek. Door de buitenkant van de kassen (meer dan 27.000m2 in de regio) te voorzien van een witte kleur loopt de temperatuur in de stad veel minder sterk op. Met het installeren van een Cool Roof kunt u ook uw bedrijfspand verduurzamen.

Stijgende temperaturen
Het aantal (erg) hete dagen in de VS stijgt al jaren. Ook in Nederland kennen we steeds hetere zomers. (bron: 4th National Climate Assessment 2018 https://bit.ly/3ChUn6v)

Stijgende temperaturen zijn een grote uitdaging in met name verstedelijkte gebieden. Ook in Nederland stijgt het aantal (erg) hete dagen snel. Coof Roofs bieden uitkomst. Lichte dakbedekking op het dak weerkaatst meer van de UV-straling. Daardoor loopt de temperatuur op het dak veel minder op wanneer de zon schijnt.

Besparen op uw energierekening

De temperatuur in het (bedrijfs)pand loopt hierdoor ook veel minder snel op. Het verschil in temperatuur binnen het pand kan oplopen tot 5 graden Celsius ten opzichte van wanneer er donkere dakbedekking is aangebracht. Dit zorgt voor een prettigere woon-/werkomgeving. Bovendien hoeft de airconditioning minder vaak aan of kan deze op een lagere stand hetzelfde resultaat behalen. Hierdoor bespaart u op uw energierekening en draagt u bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien gaat uw apparatuur langer mee. Amerikaanse studies tonen aan dat iedere dollar die er in koelere daken wordt geïnvesteerd 12 dollar aan netto economische winst oplevert.  Een Cool Roof is dus niet alleen wit, maar ook groen!

Bij lichte dakbedekking dringt veel minder UV-straling en hitte het gebouw binnen ten opzichte van dakbedekking in een donkere kleur (bron: Global Cool Cities Alliance (2012), with data from Lawrence Berkeley National Laboratory, https://bit.ly/3dEzTLv).

Solar Reflective Index (SRI)
De mate waarin objecten opwarmen door invallend zonlicht wordt uitgedrukt in de Solar Reflective Index (SRI). Aan de hand van de SRI is dus te zien hoeveel van de UV-straling en bijbehorende warmte van het invallende zonlicht door het object wordt geabsorbeerd. Hoe lager een object scoort op de SRI schaal, hoe meer warmte en zonlicht het object absorbeert en dus opwarmt. Daken met een lichte dakbedekking scoren zeer hoog in de SRI. Dat betekent dat zij zeer veel UV-straling weerkaatsen in plaats dat deze wordt opgenomen.
Voorkomen van hitte-eilanden
Ook in Nederland zien we het aantal hitte-eilanden stijgen. Met name in de Randstad is er al sprake van plaatsen waar de stedelijke omgeving de hitte lastig kan afgeven (Bron: RIVM https://bit.ly/3qNHIG9).

In de Spaanse stad Almería is goed te zien dat Cool Roofs ook de luchttemperatuur en -kwaliteit in de gehele stad kunnen verbeteren. De vele kassen rond de stad worden aan de buitenkant voorzien van laag bedekking in een lichte kleur. Daardoor valt de temperatuur in de stad zomers meer dan een halve graad lager uit ten opzichte van vergelijkbare stedelijke gebieden (bron: https://bit.ly/3lwVcmm).
Hiermee voorkomen we ‘hitte-eilanden’ in steden, een probleem dat ook in Nederland op steeds grotere schaal speelt. Daarmee draagt u bij aan het leefbaar houden van onze (binnen)steden.  De temperatuur in veel steden ligt zo’n 4 tot 6 graden hoger ten opzichte van landelijke gebieden. Cool Roofs dragen bij het verminderen van dit temperatuurverschil.

Optimaal resultaat

Belangrijk is dat er voor het aanbrengen van de extra coating of membraam onderzocht wordt welke het meest geschikt is voor de al bestaande dakbedekking. Daarmee kan een optimaal resultaat behaald worden en voorkomen worden dat er op de langere termijn schade ontstaat aan het dak of de dakbedekking. Ook het aanbrengen van een specifieke beschermlaag wordt geadviseerd om te voorkomen dat vuil aan het dakoppervlak blijft kleven en om de groei van organismen te beperken. Deze organismen zorgen er namelijk voor dat het reflectie-effect van het dak afneemt waardoor het dak weer meer warmte opneemt.

De voordelen van Cool Roofing:
• Verminderen van het hitte-eilandeffect
• Vermindering van broeikasgassen
• Vermindering van smog en verbetering van de luchtkwaliteit
• Verhoogde levensduur van de dakbedekking
• Lagere thermische belasting van de installaties op het dak
• Belangrijke kostenvermindering van de koelinstallaties
• Hogere opbrengst van PV zonnepanelen
Hitte-eilanden
Het hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI) is het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. De belangrijkste oorzaken van het UHI zijn de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen en de relatief lage windsnelheden. Door het UHI worden problemen tijdens hittegolven, zoals hittestress, verergerd. Bouwkundige maatregelen zoals het aanbrengen van lichte(re) dakbedekking kan ervoor zorgen dat de temperatuur minder oploopt en weer sneller daalt.
Installatie van een Cool Roof

Cool Roof materialen kunnen direct worden geïntegreerd in het dakbedekkingsproduct. Een andere optie is het implementeren als een extra stap nadat de dakbedekkingsinstallatie is voltooid.

In het eerste geval wordt een dakbedekkingsproduct met reflecterende eigenschappen aangebracht. De installatie van deze producten is hetzelfde als elke standaard dakbedekking. Soms zijn hiervoor wat extra voorzorgsmaatregelen nodig. Dit komt echter maar zelden voor.

In het tweede geval kan een extra laag op het dakoppervlak worden aangebracht, zelfs als er al dakbedekking op het dak aanwezig is. Bij deze manier van het aanbrengen van een Cool Roof maakt men gebruik van een specifiek vloeibaar aangebracht waterdichtingsmembraan, een vloeibare coating of een specifiek membraan. De oplossing kan op zeer uiteenlopende dakoppervlakten gebruikt worden zoals metaal, beton, een thermoplast of taluds. Een geheel nieuwe dakbedekking is dus lang niet altijd nodig!

PV-panelen in combinatie met witte dakbedekking

Duidelijk is nu dat lichte kleuren zonlicht en de daarbij behorende warmte beter reflecteren dan donkere kleuren. Het UV-licht dat door de lichte dakbedekking wordt weerkaatst kan daardoor (gedeeltelijk) opnieuw opgevangen worden door eventueel aangebrachte PV-panelen op het dak. Samen met een lagere oppervlaktetemperatuur van het dakvlak stijgt hierdoor de opbrengst van de op het dak aangebrachte PV-panelen. Over de andere voordelen wanneer u Pvc-dakbedekking combineert met PV-panelen kunt u hier meer lezen.

Meer informatie over een Cool Roof?
Enthousiast geworden over Cool Roofs? Neem dan voor meer informatie over installatie van een Cool Roof contact op met één van de leden van Vekudak!

Artikelen over CoolRoofs

In vakmedia zijn een aantal artikelen verschenen over CoolRoofs en hun voordelen. Deze artikelen kunt u hieronder lezen: