Vanaf 20 oktober kunnen bouwprofessionals kosteloos de vernieuwde kant-en-klare Vekudak Bestekservice gebruiken voor platte daken. Hiermee nemen zij de details van dakbanen eenvoudig en snel op in een BIM-model en STABU-bestek. De gebruiker kiest gebouwtype en dakvorm en krijgt van 13 bepalende situaties op het dak de beste dakbedekking inclusief bestek, bouwdetails, animaties en BIM-bestanden. De vereniging van A-merk fabrikanten en importeurs van pvc-kunststofdakbedekking zag er aanleiding toe omdat het dak steeds vaker ook werkplek en verblijfsruimte is. Dat stelt hogere eisen aan kwaliteit.

Een goed ontwerp gaat uit van het gebruik van het gebouw. Met dat uitgangspunt bepaalt de architect het ontwerp en de juiste dakvorm. Dat is het startpunt van de Vekudak Bestekservice: in drie stappen bepaal je je voorkeur voor dakbaan en bevestigingswijze.
De website https://vekudak.nl/ biedt de gebruiker een toolkit met technische informatie van 13 bepalende situaties op het platte dak om het bestek te specificeren, inclusief instructies voor de realisatie. Alle details zijn in 3D en in kleur, ze bevatten stappenplannen voor de montage en hebben animaties en uitgebreide montagetoelichtingen van een mechanisch bevestigd, geballast en gekleefd dak. Handig én slim om ermee te gaan werken, want afstemming van belangrijke details vooraf bevordert de kwaliteit en voorkomt grote bouwfouten. 

Actief Dak met 1,5 mm dakbaan

Kunststof op het dak. Was dat twintig jaar geleden eerder uitzondering dan regel, steeds meer opdrachtgevers en aannemers kiezen nu voor de oersterke dakbanen van pvc. Dat is niet zo vreemd. Ze blinken uit in levensduur, zijn licht van gewicht en hebben zeer positieve effecten op het woon- en gebruikscomfort. De dakbanen zijn in vierkante meters genomen de snelste groeiers in de Europese dakmarkt. Het jaar 2019 laat in de Benelux zelfs dubbele cijfers zien.

Vekudak’s aanleiding voor de BIM-bestekservice voor platte daken is dat het dak steeds vaker ook werkplek en verblijfsruimte is. Daarom spitst het samenspel tussen het dak, de dakbaan en de montage meer toe op de functies van het dak. En is de kwaliteit van product en montage nóg doorslaggevender. Reden waarom Vekudak onder de merknaam ActiefDak al langer inzet op de duurzamere 1,5 mm pvc dakbaan; een dikkere kwaliteit met aantrekkelijk rendement en lage exploitatiekosten.